Impresii de la festivalul de teatru al adolescentilor victoria art

Incerc pe cat pot de mult posibil sa bifez evenimente culturale care contin teatru din mai multe motive: unul dintre ele are legatura cu jobul, unde am nevoie sa fiu conectată la tot ce se intampla in domeniu pentru a cunoaște si vedea ce si cum face concurența.

Apropos de concurenta si domeniu, daca sunteti din Sibiu sau prin preajmă, de ieri a început festivalul de teatru. Eu nu cred ca ajung anul asta, dar merita sa mergeți. Se animă asa frumos orașul si sunt spectacole pe care nu le vedeti oricand, spre exemplu „De-a râsul plansul”(Israel) sau „Copacul”(Danemarca). Programul complet al festivalului pe Sibfest.

Revenind în București, eu nu am stiut până ieri ca exista un festival de teatru al adolescenților. Asa ca m-am dus sa vad care e treaba si de ce mai fac adolescenții teatru. Cand am ajuns eu, in jur de prânz, se pregăteau cei de la „Scoala COOL”(coordonatori Vlad Basarabescu si Cristina Draghici) sa intre in competitie, timp în care, grupa dinaintea lor era la feedback cu juriul. Am stat de vorbă cu Radu Baciu, PR festivalului, un tânăr elev al Colegiului National Sfantul Sava care era optimist în ceea ce privește spectatorii si zicea el ca se asteapta la un public generos în festival. L-am lăsat pe Radu si m-am dus cuminte sa imi ocup loc în sala călduroasă a fostului cinematograf Gloria, actuala a Teatrului Metropolis.

Aveam în jurul meu adolescenti bucurosi si dornici de afirmare, bunici si parinti emoționați.

Intra juriul format din actorii Monica Davidescu, Silviu Biris, Cristi Iacob, Tania Popa si Victoria Dicu. Incepe spectacolul. 40 minute mai târziu se termina. Se pregateste următoarea echipă, în timp ce echipa care a avut spectacol se duce la feedback cu juriul si tot asa.

Ce mi-a placut:

  • Feedback dupa fiecare reprezentație. Este important ca tinerii actori sa discute si sa primească feedback dupa ce performeaza pentru că îi ajută să se regleze pe viitor si sa ofere spectatorilor o si mai buna varianta a lor.
  • Logistica. Le-a fost pusă la dispoziție adolescentilor o sala profesională de teatru, Sala Gloria a Teatrului Metropolis, cu lumini și sunet performante. Ca poate unele echipe n-au avut reglajele facute, trecem peste. Învățăm pe viitor, în schimb vizual si acustic a fost profi.
  • Spiritul de echipă. Toți de acolo aveai impresia ca se stiu. Asa de bine se intelegeau, isi vorbeau, se felicitau dupa reprezentatii, veneau sa isi vada colegii si prietenii.
  • Dorința de a fi mai buni. Se întreceau pe scena cu trupa, dar dupa erau prieteni. Asta mie mi-a dat speranta ca o sa vina o generație de actori ce trebuie urmarita. De la costume, joc scenic, lumini si sunet, trupele ma impresionau din ce in ce mai mult. S-au văzut emoțiile, alea normale, dar care îi vor ajuta pe viitor sa fie mai buni.

Ce nu mi-a placut:

  • Foiala din timpul spectacolului. Aproape non stop pe usa intrau sau ieșeau oameni. Mi-ar fi placut sa fie putina disciplina, având în vedere că reprezentația nu ținea nici mult..
  • Schimbatul la baie. La baia fetelor, Cel puțin, era full de adolescente care se machiau, se schimbau, aglomerand locul si căutând agitate șervețele.

Inițial am vrut sa fac un top al meu cu piesele care mi-au placut mai mult, dar mi-am dat seama ca n-am unul, toate piesele m-au ținut în priză și m-au „miscat” intr-un fel sau altul.

La final am plecat zâmbind, mi-a placut călătoria printre adolescenti, am văzut piese bune, copii talentați și profesori bucurandu-se alături de ei. Am fost salutată cu „saru’mana”, în ciuda încercărilor mele de a parea adolescenta, ceea ce m-a dezumflat putin, dar mai incerc si la anul.

Festivalul se încheie astazi cu noul musical Victoria Art, „Daca noi ne iubim”, pe muzica celor de la Holograf.

Proiectul „Festivalul de Teatru al Adolescenților Victoria Art” este inițiat și coordonat de actrița Julieta Georoiu, căreia îi îndrept toata admiratia si laudele pentru toata munca depusă. Le-a pus la indemana adolescentilor o rampă de lansare formidabilă, pe care se pare ca acestia au navalit-o, ceea ce nu poate decât să ne bucure.( le zâmbea Julieta adolescentilor cu asa blândețe și îi incuraja dupa fiecare reprezentație, ca imi doream sa mai fiu si eu adolescenta si cursanta la clasa de actorie).

Las mai jos poze din festival trecute prin filtrul emoțiilor mele, multumind nu în ultimul rând Ioanei Abur pentru invitația la spectacolul „În curtea din spatele casei tale”, dupa Rachel Lopez – spectacol coordonat de ea si Teona Galgoțiu. Un spectacol ce croieste o tristă realitate din școli- bullying-ul, însă isteț pusă în scenă. Bravo, Ioana si echipei tale!

20180609_115853_0001-0120180608_124707-0120180609_114835_0001-01

20180608_143252-01

20180609_115706_0001-01

20180609_115733_0001-01

20180609_115755_0001-01

arunca un ochi si la...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.