orice om ii place sa scrie corect

15-reguli-gramaticale-de-care-trebuie-sa-tinem-cu-toti-cont2

La finalul clasei a VIII-a, doamna profesoara de romana ne-a spus foarte clar si verde-n fata: „aveti grija cum vorbiti si scrieti, pentru ca asta este cartea voastra de vizita. Asta va reprezinta peste tot.”

Am ales sa incep direct cu vorbele fostei profesoare de romana, deoarece de curand am luat parte la o serie de prezentari ale unor studenti (licentiati in marketing) pe teme de educatie medicala si anti-autodiagnosticare; prezentari ce se bazau pe marketing social, comportamental si alte minunatii. Prezentarile s-au realizat in prezenta Managerului de Comunicare de la Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria. Practic, studentii au avut de realizat niste proiecte pe echipe, pe niste teme date la curs/seminar. La curs, in prezenta invitatului special, au avut de prezentat proiectul.

Nu o sa dezvolt prea mult, ceea ce s-a facut la curs si cum au prezentat, in schimb voi pune accent pe anumite scapari observate in prezentarile Power Point. Nu e prima data cand iau contact cu studentii, am fost si eu studenta, doar ca nu pot sa trec cu vederea peste niste greseli esentiale, ce tin mai mult de nestiinta, decat de neatentie. N-o sa critic pe nimeni, nu o sa arat cu degetul pe nimeni, dar uneori mi se normal sa ne ingrijim si de cum scriem si vorbim, nu doar de cum aratam, ce haine purtam, cat de  strident suntem fardate sau ce colanti purtam intr-un mediu profesional.

Principalele scapari notate au fost NOSTRII si VOSTRII. Si nu doar intr-o prezentare, ci in mai multe. Ce inseamna „comunicarea”…  Scrise exact cum le-am subliniat cu CapsLock, cu doi  „i”. NICIODATA „nostri” si „vostri” nu se scriu cu doi „i”. Regula de aur.

Dupa care, „virgula”. Exemplul meu favorit, nu din prezentarile studentilor, caci nu mai imi aduc aminte, fiind numeroase si stufos incarcate de text, este: „daca nu convinge, dragostea invinge oricum(ceva, pe cineva, cumva). daca nu convinge dragostea, invinge oricum(ceva, pe cineva, cumva)”. Ganditi-va la asta cand trebuie sa puneti virgula pe undeva si asezati-o la locul ei. De cratima nu zic.. n-a fost cazul in prezentari..dar stiti.

Notiunea de prezentare, mai ales in Power Point insemana ca un slide al prezentarii sa nu fie sufocat de text, ci foarte usor de digerat oamenilor ce il au in fata. Atat pe el(slide), cat si pe tine(speaker). Sa fie, cum imi place mie sa zic, interactiv, schitat cumva. Si musai, cand zic prezentare, zic prezentare, adica iti sustragi ideea principala si o prezinti, nu o citesti.

Concluzionand, greseli au fost, le intelegem cu totii, sunt omenesti, dar nu pot fi totusi de iertat niste greseli pe care trebuia sa inveti sa le eviti in scoala generala la ora de gramatica a Limbii Romane. Dezacordurile, virgulele, asezarea in pagina, pronumele posesive, complementele, „i”-urile, substantivele proprii vs substantivele comune si alte lucruri din categoria asta, trebuie sa stii sa le folosesti corect, deoarece azi esti licentiat in marketing, maine masterand, dupa iesi in lume, iti gasesti de munca in Publicitate si ne trezim cu un afis mare cat Casa Poporului pe undeva, pe care scrie: ” Ai nostrii au plecat”…

Exemple de oameni care vorbesc incorect gramatical avem, dar care vorbesc corect gramatical oare avem? Sunt, dar putini, mai ales cei din medii influente…pentru ca eu aici vorbesc de studentii de azi de la marketing, oamenii influenti de maine!

Inchei cu vorbele doamnei Manager de Comunicare de la Regina Maria, care la sfarsit, s-a ridicat si le-a multumit studentilor si printre observatii le-a spus: „am observat, poate stiti sa cititi, unii dintre voi chiar bine, cursiv, dar invatati sa si scrieti corect…” 

Sa aveti o sambata frumoasa!

 

arunca un ochi si la...

2 comments

  1. Observatie: de la cifra 1 pana la numarul 19 nu folosesti prepozitia „de”. Se scrie/spune 1 „i”, 2 „i”, etc., abia de la 20 in sus poti spune 20 de „i”.

    1. Asa e :) n-am recitit cu atentie articolul. Am dat copy paste din telefon si aia a fost.
      Multumesc pentru atentie!
      Te mai astept pe aici :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.